Λήψη νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας.

Λήψη νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας.

Αρ. Πρωτ. 18814/07.05.09

Προς:

- Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργείου σας με αρ. Πρωτ. Φ.10035/9309/474 από 23.04.2009 στην από μέρους μας κατατεθείσα ερώτηση (με αρ. Πρωτ. 17485/09.04.2009) επισημαίνεται η ανάγκη επανεξέτασης της προοπτικής λήψης ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για συνταξιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία που διατηρούν καφενεία στα μικρά χωριά, καθώς προβλέπουν την υποχρεωτική τους ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και συνεπώς, την καταβολή εισφοράς, την οποία οι τελευταίοι αδυνατούν να καταβάλουν.

Γεγονός είναι ότι τα μικρά καφενεία βασίζονται σε μικρή πελατεία, κυρίως τρίτης ηλικίας, και έχουν περιορισμένα έσοδα. Επιπροσθέτως, στα απομακρυσμένα χωριά της Ελληνικής επαρχίας αποτελούν το μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης, αλλά και το βασικό χώρο κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης των κατοίκων. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των μικρών αυτών καφενείων είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή άλλων Ταμείων, η δε δραστηριότητά τους ως ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων ελάχιστα αυξάνει το εισόδημά τους. Τέλος, σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των καφενείων στα χωριά της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ήδη έντονα οικονομικά προβλήματα, σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή κλείνουν τα καφενεία. Στο πλαίσιο αυτό, και ιδιαιτέρως για την υποστήριξη των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων και την μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται σημαντική η επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης προς την κατεύθυνση της εξαίρεσης των εν λόγω ιδιοκτητών από την υποχρεωτική καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ, καθώς παλιότερα οι τελευταίοι δεν κατέβαλαν σχετική εισφορά στο ΤΕΒΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προβλέπεται η λήψη ρύθμισης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εισφορά στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών μικρών καφενείων στην περιφέρεια, που είναι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καταβάλλουν κανένα ποσό στο νέο Ταμείο;

Απάντηση Υπουργείου

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Αυγενάκης Ελευθέριος

Καράογλου Θεόδωρος

Ορφανός Γιώργος

Τζαμτζής Ιορδάνης

Τζαβαρας Κωνσταντίνος

Κόλλιας Κωνσταντίνος

Αποστολάκος Γρηγόρης

Νικηφοράκης Στέλιος

Καρπούζας Αντώνης

Αδρακτάς Παναγιώτης

Βρούτσης Ιωάννης

Καραμάριος Αναστάσιος

Παπακώστα Σιδηροπούλου Κατερίνα

Δαϊλάκης Σταύρος

Κουτσούμπας Ανδρέας

Καλαντζής Γιώργος

Καριπίδης Τάσος

Ράγιου Νατάσα

Κοσμίδης Ιωάννης

Καντερές Νίκος

Λιβανός Σπήλιος

Λεονταρίδης Θεόφιλος

Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Αναγνωστόπουλος Γιώργος

Σκανδαλάκης Παναγιώτης

Γεροντόπουλος Κυριάκος

Κόρκα Αθηνά

Ρεγκούζας Αδάμ

Κόλλια Τσαρουχά Μαρία

Σταμάτης Δημήτρης

Παρίσης Αλέξανδρος

Παπαδαμάτος Νίκος

Γιαννάκης Μιχάλης

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος

Τζίμας Μαργαρίτης

Σολδάτος Θεόδωρος

Βαγιωνάς Γιώργος

Κασαπίδης Γιώργος

Σταυρογιάννης Νικόλαος

Παναγιωτόπουλος Νίκος

Κελέτσης Σταύρος

Ντινόπουλος Αργύρης

Μπαντούβας Κωνσταντίνος

Θαλασσινός Θαλασσινός

Τζιτζικώστας Απόστολος

Φωτιάδης Ηλίας

Σταϊκούρας Χρήστος